Mat & restauranger
Foto: Klearchos Kapoutsis (Flickr.com)
Skopelos kan, precis som resten av Grekland och de grekiska öarna, ståta med ett kök fullt av delikatesser med inflytande av de andra länderna i Medelhavet. Typiska lokala produkter som tillverkas på ön är fetaost, oliver och olivolja, honung, plommon och vin (även om en stor del av vinet numera produceras av vindruvor som härstammar från andra ställen). Plommon från Skopelos, som ofta dyker upp i maträtterna, är väldigt kända och det odlas hela 8 stycken olika plommonvarianter på ön, så se till att smaka på dem och bestämma dig för vilken variant som är din favorit. Valnötter är en annan lokal produkt, som oftast äts med glass.
Ostpajen Tiropita
En rätt som är typisk för Skopelos är en sorts ostpaj som heter tiropita. Det är egentligen inte en paj utan en sorts ormliknande pastej fylld med ost som friteras i en stekpanna och har en alldeles unik smak. Lämna inte Skopelos utan att ha smakat på denna delikatess! En av de bästa ostpajerna på ön går att äta på en traditionell taverna som ägs av fru Stella i närheten av Aghios Constantinos.
Passa på att äta fisk
I och med att Skopelos är omgivet av vatten så är det ganska naturligt att fisk är en populär rätt på ön. Om du vill äta fiskrätter så lönar det sig att åka lite utanför Skopelos stad, till den lilla orten Agnontas (15 minuter söderut med bil) där 3-4 fisktavernor ligger på rad längst stranden. Priserna är dessutom lite lägre i Agnontas än i Skopelos stad. Testa Paulos Fish Tavern som tillagar delikata fiskrätter och sallader på grönsaker från sin egen trädgård!
Gott om restauranger och tavernor
Inne i Skopelos stad finns det många restauranger och tavernor som serverar allt från internationell mat till grekiska traditionella rätter. Den eleganta restaurangen Le Bistro är belägen på en stor terass med utsikt över staden. De serverar medelhavsmat, med en mix av de italienska, franska, spanska och grekiska köken. Det är många restauranger och tavernor som ordnar grekiska kvällar med traditionell grekisk mat och musik. Vill du uppleva en autentisk grekisk kväll så ska du ta dig till Ouzeria Anatoli, högst upp i Skopelos stad alldeles ovanför borgen. Här kan du en varm sommarkväll njuta av god mat tillsammans med ett glas av den traditionella grekiska drycken ouzo, samtidigt som du njuter av tonerna av äkta bouzouki och Rembetika-musik.
Känner du för att äta lite finare? Välj då Perivoli eller mysiga Anna's (där man äter under mandelträden), som båda är väldigt populära bland såväl lokalbor som semestrare (boka bord i förväg!). Även mysiga Rodi (som förresten fått sitt namn av ett stort granatäppleträd som växer på restaurangens gård) rekommenderas, både för fantastisk mat och trevlig service. Är du på jakt efter ett bra salladsställe så är Gorgones en mysig sallateria med bord i en gränd samt på en mysig innergård med tak.
I Glossa får du inte missa ett besök på restaurang Agnanti, som drivits av samma familj sedan 1953. Prova till exempel deras tonfiskmoussaka eller grönsaksköttbullar, tillagade på färska varor och grönsaker. Eller varför inte ta något att dricka på restaurangens balkong (som är mysig, men ack så smal) med underbar utsikt över havet och Glossas hamn Loutraki långt nedanför Glossas gröna och blommande kullar.
Ostpajen Tiropita
En rätt som är typisk för Skopelos är en sorts ostpaj som heter tiropita. Det är egentligen inte en paj utan en sorts ormliknande pastej fylld med ost som friteras i en stekpanna och har en alldeles unik smak. Lämna inte Skopelos utan att ha smakat på denna delikatess! En av de bästa ostpajerna på ön går att äta på en traditionell taverna som ägs av fru Stella i närheten av Aghios Constantinos.
Passa på att äta fisk
I och med att Skopelos är omgivet av vatten så är det ganska naturligt att fisk är en populär rätt på ön. Om du vill äta fiskrätter så lönar det sig att åka lite utanför Skopelos stad, till den lilla orten Agnontas (15 minuter söderut med bil) där 3-4 fisktavernor ligger på rad längst stranden. Priserna är dessutom lite lägre i Agnontas än i Skopelos stad. Testa Paulos Fish Tavern som tillagar delikata fiskrätter och sallader på grönsaker från sin egen trädgård!
Gott om restauranger och tavernor
Inne i Skopelos stad finns det många restauranger och tavernor som serverar allt från internationell mat till grekiska traditionella rätter. Den eleganta restaurangen Le Bistro är belägen på en stor terass med utsikt över staden. De serverar medelhavsmat, med en mix av de italienska, franska, spanska och grekiska köken. Det är många restauranger och tavernor som ordnar grekiska kvällar med traditionell grekisk mat och musik. Vill du uppleva en autentisk grekisk kväll så ska du ta dig till Ouzeria Anatoli, högst upp i Skopelos stad alldeles ovanför borgen. Här kan du en varm sommarkväll njuta av god mat tillsammans med ett glas av den traditionella grekiska drycken ouzo, samtidigt som du njuter av tonerna av äkta bouzouki och Rembetika-musik.
Känner du för att äta lite finare? Välj då Perivoli eller mysiga Anna's (där man äter under mandelträden), som båda är väldigt populära bland såväl lokalbor som semestrare (boka bord i förväg!). Även mysiga Rodi (som förresten fått sitt namn av ett stort granatäppleträd som växer på restaurangens gård) rekommenderas, både för fantastisk mat och trevlig service. Är du på jakt efter ett bra salladsställe så är Gorgones en mysig sallateria med bord i en gränd samt på en mysig innergård med tak.
I Glossa får du inte missa ett besök på restaurang Agnanti, som drivits av samma familj sedan 1953. Prova till exempel deras tonfiskmoussaka eller grönsaksköttbullar, tillagade på färska varor och grönsaker. Eller varför inte ta något att dricka på restaurangens balkong (som är mysig, men ack så smal) med underbar utsikt över havet och Glossas hamn Loutraki långt nedanför Glossas gröna och blommande kullar.
Gillar du Grekland måste du bara resa till Santorini!